Lifestyle

Dutch Oven cooking

Ik denk dat veel mensen niet van mij weten dat ik actief ben bij mijn lokale scouting groep. Hier ben ik begeleiding van de zo genoemde explorers, een groep kinderen van 15-18jaar. Elke vrijdagavond komen we samen en gaan we elke week iets anders leuk doen. De ene week hebben we een ‘Wie is de mol?’ opkomst en de andere week zitten we bij het kampvuur en roosteren we marshmallows.

Iets wat wij zelf als begeleiding laatst gedaan hebben is koken op het kampvuur. We kwamen voorheen niet heel veel verder dan cake of iets anders simpels op het kampvuur maken. Zo kregen we de kans om echt hele gerechten te leren koken op het kampvuur door middel van een Dutch Oven. Ik had van te voren nooit verwacht dat ik het zo leuk vinden en dat het zo makkelijk was!

Een Dutch Oven is een gietijzeren pan, die dus gemaakt is voor het koken op het kampvuur. Zo kan je hem zoals veel wel zullen kennen, met een driepoot boven het vuur laten hangen en zo iets koken. Waar ik zelf nogal van onder de indruk was, was de optie van een taart maken in zo’n dutch oven. Het was snel en makkelijk gemaakt, want het is bij veel recepten voor een Dutch oven een kwestie van alles mixen en in de pan te doen en klaar. En het was ook nog super lekker ook!

Het enige moeilijke van een Dutch oven is het regelen van de warmte. Hier staan online meerdere soorten tabellen van, van hoeveel kooltjes gelijk staan aan welke temperatuur. Ook is het belangrijk om zowel met boven of onder warmte te werken of beide.

Er zijn echt heel veel mogelijkheden en optie met een Dutch oven. Zo wil ik hier onder even een paar van mijn favoriete recepten met jullie delen. Alle recepten zijn te vinden op : www.kampvuurkok.nl

https://kampvuurkok.nl/tosti-taart/ Als grote tosti liefhebbers is dit het recept wat bovenaan ons te maken lijstje staat!
https://kampvuurkok.nl/kip-coca-cola/ Ook een simpel te maken recept, maar oh zo lekker!
https://kampvuurkok.nl/appelcrumble/ Een appel crumble is altijd een goed idee!

Op de site van kampvuurkok en verder op internet zijn er nog zoveel andere leuke en lekkere recepten te vinden voor het koken op het kampvuur. Wij hebben echt een top middag gehad met het 5 gangen menu koken op het kampvuur.

Mocht je nu zelf enthousiast geworden zijn, een dutch oven is geeneens mega duur en voor iedereen toegankelijk dus! Hieronder een paar voorbeelden, waaronder ook een paar mooie startersets waarmee je direct aan de slag kan!*

*Affiliate link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.